Сеанси на едновременна игра на шах

На 04.10.2002 г. в деня на откриването на спортен клуб “Човеколюбие” бе проведен сеанс на едновременна игра с 25 участника. Сеансът бе даден от международната майсторка по шах Румяна Гочева – изпълнителен директор  на Българска федерация по шах. Присъстваха и представители на Пазарджишката шахматна школа в лицето на Димитър Спасов и Красимир Бранков. От учредяването си досега клубът провежда ежеседмични обучения и тренировки.

 

На 12 април 2003 г. международната майсторка по шах Румяна Гочева и Петър Козарев – психиатричен пациент, член на нашия шахматен клуб, дадоха сеанс  на  едновременна  игра  на  шах  пред  зала “Маестро Георги Атанасов” в Пазарджик. Те играха  на 20 дъски с общински съветници, служители от общинската администрация и бизнесмени. Проявата бе благотворителна. С набраните средства бяха закупени 5 шаха за шахклуб в Психиатрична болница – с. Паталеница.

 

На 1 октомври 2004 г. на ХІІІ  годишна конференция на Българска психиатрична асоциация на  тема  “Психиатрия, медицина и общество – интеграция, роли и отговорности“ в  Кърджали състезател от нашия клуб – Петър Козарев, психиатричен пациент, даде  сеанс на  едновременна  игра  на пет дъски с професионалисти – психиатри. От осем изиграни партии резултатът беше – шест победи, едно реми и една загуба.

 

На 14 май 2005 г. по време на конференция „Нови подходи и технологии на психиатрията в общността – програми за психисоциална рехабилитация” в Пазарджик състезател от нашия клуб – Петър Козарев, психиатричен пациент, даде  сеанс на  едновременна  игра  на пет дъски с професионалисти – психиатри. От пет изиграни партии имаше пет победи.

 

На 17 май 2005 г. по време на супертурнира “МТел Мастърс” Веселин Топалов даде сеанс на едновременна игра в градинката пред Народния театър “Иван Вазов”. В сеанса срещу Топалов участва член на сдружението и психиатричен пациент –  Петър Козарев. Той имаше честта да играе на първа дъска и въпреки загубата си се представи достойно. За него Веселин Топалов каза: “Смятам, че хората с психични заболявания са равностойни партньори не само в спорта, но и във всички житейски области.”

 

На 14 октомври 2005 г. на XIV конференция на Българска психиатрична асоциация на тема „Системи в психиатричното обслужване – професии, модели, обучение и правила” в Плевен състезател от нашия клуб – Петър Козарев, психиатричен пациент, даде  сеанс на  едновременна  игра  на пет дъски с професионалисти – психиатри. От пет изиграни партии имаше пет победи.

 

На 11 октомври 2007 г. в Център „Човеколюбие” се проведе сеанс на едновременна игра на 20 дъски с международния майстор по практически шах и гросмайстор по кореспондентен шах Николай Нинов, състезател на ШК „Локомотив” – София.. Събитието беше част от  Празниците на психичното здраве, организирани от сдружение „Човеколюбие” във връзка с 10 октомври – Световен ден за психично здраве. Сеансът беше пълна победа за Николай Нинов.