Национален турнир по шахмат за хора с психични проблеми

Сдружение „Човеколюбие” организира Национален турнир по шах за хора с психични проблеми в рамките на Празниците на психичното здраве, посветени на 10 октомври – Световен ден за психично здраве.

Първи национален турнир по шах „Човеколюбие” беше проведен на 9 октомври 2004 г със съдействието на Общински шахматен клуб, Община Пазарджик и Областна управа. В него участваха 20 състезатели от Пазарджик, Пловдив, с. Паталеница, Велико Търново. С него за пръв път в страната и в чужбина се създаде възможност за спортна изява на хора с психични проблеми.

Втори национален турнир по шах „Човеколюбие” беше проведен на 1 октомври 2005 г. с подкрепата на Община Пазарджик, Общински клуб по шахмат, фармацевтична фирма Eli Liliy, американската организация Counterpart International – България, чрез фондация “Обществен фонд” – Пазарджик, Живко Кайкамджозов – журналист от в. “7 дни спорт”, д-р Емил Марков – психиатър. В състезанието  участваха 19 състезатели от Пазарджик, Пловдив, Русе.

Съдията на турнира Никола Николов сподели: “Изненадан съм от масовото участие, изключителната диспиплина и голямото желание за игра. Първите четирима мъже в индивидуалното класиране биха могли да участват в редовните турнири на Българска шахматна федерация. Те показаха, че са запознати с теорията, че имат поглед върху играта, предугаждат замисъла на противника и умеят да виждат заплахите”.

Най-добре представилите се състезатели участваха в Lilly Masters турнир на 8 октомври 2005 г. в София.

Трети национален турнир по шах „Човеколюбие” беше проведен на 1 октомври 2006 г., с помощта на Община Пазарджик и Общински клуб по шахмат. В него участваха 18 състезатели от Русе, Пазарджик, Пловдив.

Четвърти национален турнир по шах „Човеколюбие” беше проведен на 11 и 12 октомври 2007 г. На турнира показаха уменията си 24 състезатели от Пазарджик, Русе, Нови Искър, Благоевград, Бургас, Мало Конаре.

Общинският шахматен клуб осигури методическо ръководство и съдия.

Турнирът имаше съпътстващи дейности – сеанс на едновременна игра на 20 дъски с участието на гросмайстора Николай Нинов и среща с шахматния ветеран Живко Кайкамджозов.

Пети национален турнир по шах „Човеколюбие” беше проведен на 9 и 10  октомври 2008 г. Състезаваха се 33-ма шахматисти от Пазарджик, Бургас, Русе, София, Добрич, Асеновград, Ловеч. Общинският шахматен клуб осигури методическо ръководство  и съдия.

По време на турнира се състоя демонстрационно разиграване на шахматна партия  в центъра на град Пазарджик и среща с гросмайстор Крум Георгиев.

Проектът, чрез който стана възможно провеждането на Пети  национален турнир по шах – „Национален туртнир по шахмат за хора с психични проблеми”, беше финансиран от Община Пазарджик и беше награден от Фондация „Лале” през 2008 година  с приз „Проект на годината”.

Шести национален турнир по шах „Човеколюбие” беше проведен в периода 10 – 12 октомври 2011 г. Участваха 28 състезатели от Бургас,  Благоевград, София, Русе, Стара Загора, Пазарджик, с. Дебращица, Септември.

Турнирът беше една от дейностите по проект „Заедно за психично здраве”, реализиран с финансовата подкрепа на Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа и институт «Отворено общество». Той имаше за цел  да разшири регионалните и националните контакти на сдружение „Човеколюбие”.

По време на турнира присъстващите отпразнуваха десетгодишнината от създаването на Дневен център за психично здраве «Човеколюбие». Дневен център за възрастни с увреждания от град София представи специална музикална програма.